Endelig udsigt til passageløsning ved Binderup Mølle

Kortbilag Luftfoto Binderup Binderup Å løber til Limfjorden lige øst for Nibe. Den blå markering på kortet viser projektstrækningen opstrøms Binderup Mølle.

Få kilometer fra Binderup Ås udløb i Limfjorden ligger Binderup Mølle, hvor en spærring længe har besværliggjort fiskenes opgang, men nu er der heldigvis udsigt til, at der bliver skabt fri passage, efter Aalborg Kommune har fået tilsagn fra staten om 16,6 millioner kroner til at fjerne spærringen.

Spærringen ved Binderup Mølle er den sidste i å-systemet, og da den ligger tæt på udløbet, har den været en stor hindring for, at det produktive vandløb har kunnet indfri sit fulde potentiale.

Aalborg Kommune har siden 2010 forsøgt at finde finansiering til at fjerne spærringen. Ikke kun kommunen, men også politikere og naturorganisationer har i mange år haft et ønske om at genskabe fuld faunapassage i Binderup Å. Derfor kommer bidraget fra Staten som en kærkommen gave til Aalborg Kommune.

– Det er utrolig glædeligt, at vi har fået tilsagn fra Staten. Binderup Å er uden tvivl et af Aalborg Kommunes smukkeste vandløb, og har endda potentiale til at blive endnu smukkere, og vi håber, at lodsejerne vil tage positivt imod projektet, udtaler rådmand Jan Nymark Rose Thaysen fra kommunen.

Led i vandområdeplanerne
Ud over fjernelse af spærringen skal åens fysiske forhold forbedres over en 3,5 kilometer lang strækning fra nord for Gelstrup til nord for Binderup Mølle.

Tilsagnet om de 16,6 millioner kroner består af midler fra EU via Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond, der bidrager med 70%, og nationale midler fra Fiskeristyrelsen på 30%.

Spærringen ved Binderup Mølle er udpeget i Vandområdeplaner 2021-2027, da strækningens tilstand ikke opfylder målsætningen om god økologisk tilstand. Den nuværende tilstand på strækningen er dårlig økologisk tilstand.

Med tilsagnet er der nu endelig udsigt til, at den sidste spærring i vandløbssystemet bliver fjernet, og de fysiske forhold i den to kilometer lange stuvezone opstrøms møllen forbedres.

Aalborg Kommune går nu i gang med at udforme det endelige projekt i samarbejde med lodsejerne og lokale foreninger – herunder Lystfiskeriforeningen Binderup Aa.