Bliv smoltvagt og hjælp de nye små kystørreder godt på vej

Smoltvagt3 I dagene lige efter påske udsættes tusindvis af smolt ved mundingerne af de fynske vandløb. Brug tre timer som smoltvagt og hjælp dem godt på vej. Foto: Terkel Broe Christensen

Når der lige efter påske bliver udsat havørredsmolt på Fyn, vil de lokale fiske- og vandplejefolk gerne hjælpe dem godt på vej. Derfor søger de lystfiskere, der vil afsætte tre timer til at stå smoltvagt ved et af udsætningsstederne, så fiskene så vidt muligt ikke ender i en skarv- eller hejremave. Læs her, hvordan du kan hjælpe og gøre en stor forskel.

I dagene lige efter påske finder de årlige udsætninger af havørredsmolt sted over hele landet, og på Fyn har de igen besluttet at gøre en særlig indsats for at hjælpe fiskene godt på vej. Når en stor mængde fisk udsættes ved en vandløbsmunding, vil de nemlig i de første dage være en lækkerbisken og et nemt bytte for sultne skarv, måger og hejrer.

Efter nogle dage vil fiskene trække væk fra mundingsområdet, men indtil da, vil det gøre en stor forskel, hvis folk på stedet kan skræmme fuglene væk.

Også til glæde for de vilde smolt
Indsatsen vil ikke kun være til glæde for de udsatte de fisk. De smolt, der stammer fra den naturlige gydning i vandløbet, trækker nemlig ud i samme periode.

Når de små havørreder har opholdt sig i havet omkring et år, begynder de at nå mindstemålet, og at så mange som muligt når frem til dette stadie, har selvfølgelig stor betydning for det kystfiskeri, du kan opleve ude på kysten.

Sådan bliver du smoltvagt

 

Udsætningerne finder sted i dagene 6.-7.-8. april, og vil du afsætte tre timer som smoltvagt, kan du tilmelde dig her.

 

Samme sted finder du mere info om opgaven, der beskrives således:

 

– Opgaven er supersimpel: Du skal på et aftalt tidspunkt nyde livet og naturen ved en af å-mundingerne, hvor der kort forinden er blevet sat smolt ud. Du skal pusle om de små og samtidig skræmme alle skarver (samt måger og fiskehejrer) væk fra området. Efter tre timer bliver du afløst af en ny smoltvagt, og du kan drage hjem eller på fisketur, vel vidende om at du faktisk har gjort en stor forskel og sikret, at der bliver flere havørreder til dig og alle os andre langs de fynske kyster.

De første dage er vigtige
Søren Knabe har i mange år lavet frivilligt arbejde for Vandpleje Fyn og er i dag vandplejeformand i Vends Sportsfiskerforening. Han kommer med denne opfordring:

– At opdrætte ørreder er en lang proces med stort frivilligt islæt. I vores forening elfisker vi sammen med seks andre klubber, Vandpleje Fyn, og Fyns Laksefisk i omegnen af 20-25 gange på en sæson. Samtidig er Fyns Laksefisk over et helt år om at opfostre de små dejlige fisk, og alt det arbejde kan altså være spildt på ganske få timer, hvis skarven får frit spil.

– Jeg håber, alle fynske havørredfiskere vil ofre tre timer af deres dyrebare fisketid som smoltvagt. Der er ingen tvivl om, at det vil have enorm betydning, hvis vi kan beskytte smolten de første par dage efter en udsætning.

– I år har vi allieret os med Claus Eriksen fra Go-Fishing i Odense, som har indvilliget i at tage tjansen som vagtplanlægger, og vi må sige, at han har bragt koordineringen til nye højder med de digitale planlægningsværktøjer. Det er virkelig godt tænkt, slutter Søren.